Ráhangolódás

Csoportalakítás, a csoportszabályok közös megfogalmazása. (csomagolópapír, filcek. Mindenki aláírja)

Játékok:

- Térkitöltés 

- Alkossunk betűt 

- Forrókrumpli

 

Program ismertetése, bizalom építése

Játékok: 1. Két igaz, egy hamis 2. Kártyajáték - hangulatkeltő (magyar kártya) 3. Néma sorbaállás - hangulatkeltő

Csapaterősítő játékok, a hét témájára hangolódás

Informatika terem: www.mentimeter.com  Szakmatúra - mi leszel ha nagy leszel? https://www.menti.com/   5102 3839

Önálló portálhasználat: https://palyaorientacio.munka.hu/  A Nemzeti Pályaorientációs Portál felfedezése csoportosan és egyénileg. Szakmák áttekintése, felfedezése, megtekintése.

Összesítő lap elkészítése, kitöltése Drive-ban. (tulajdonságok, munkafeladat, végzettség, mennyit keres, mennyire könnyű elhelyezkedni...)


Délután - Közösséget erősítő játékok

Ki van a hátamon? (post-it) Minden játékos hátára egy papirost ragasztunk, amelyen egy híres ember neve szerepel. Ki kell találni, hogy "ki van a hátamon" úgy, hogy minden társunknak 3-3 barkochba-kérdést tehetünk fel az illetővel kapcsolatban. Aki kitalálta, jelentkezik a játékvezetőnél, és kap egy újabb nevet, amíg az előkészített papírosok el nem fogynak. 

Tedd, amit mondok! A párok egymásnak háttal ülnek, nem látják egymást, de beszélgetni tudnak. A pár mindkét tagja ugyanazt a készletet kapja (pálcikák). Egyikük elrendezi a kapott kockákat, testeket, és pontos utasításokat fogalmaz meg a társának úgy, hogy mindkettőjük előtt azonos elrendezés alakuljon ki. 

Tojásvédelem  (tojás, szívószál, zsebkendő, gépkapocs, gyufásdobozok, celluxok) A játék lényege az, hogy a csapatoknak (3-5 fő) adunk egy tojást és néhány hétköznapi eszközt (például 3 szívószálat, 2 zsebkendőt, 1 gémkapcsot, 1 gyufásdobozt, 1 celluxot), amelyek segítségével olyan szerkezetet kell építeniük, amelybe ha beleteszik a nyers tojást, akkor az 4-5 méter magasról ledobva nem törik össze. A feladatra körülbelül 15-20 perc áll a csapatok rendelkezésére, melynek végén a tojást valóban ledobjuk egy létra tetejéről. Az a csapat nyer, akinek a tojása teljesen épségben marad.

Mi lehet a fejében? - A gyerekek kihúznak egy borítékot, amelyben egy fotót kapnak (a fotók különböző szakmákban dolgozó személyeket mutatnak). A párok megbeszélik, mennyit kellett tanulniuk ahhoz, hogy ezeket a munkákat elvégezhessék. Ezt követően a pedagógus az összes képet rögzíti egy nagyméretű csomagolópapírra vagy táblára.